[Al Asr... A Moment]

|resepi puding karamel|

Sunday, July 4, 2010 at 10:18 PM

one of my favorite dessert…lagi best kalau ade nescafe skali haha…actlly ade byk care nak wat puding nie… bley gune evaporated milk, toned milk and also susu manis.

tapi plg best gune evaporated milk but since kat india nie mende nie agak mahal so i stick to susu manis. lagi sng actlly sbb xyah tambah gule dah..haha

ok… so this is the recipe…enjoy :)

Bahan A:

7 biji telur

1 tin susu manis

2 sudu besar esen vanilla

2 sudu besar tepung kastard (agak2 kalau nak lg keras/lembut)

Blend je sume and later tuang dalam bekas.

Bahan B:

Yang nie lak utk wat die nye gule hangus/karamel

1 cawan gula pasir

1 cawan air

Just fry the sugar on a pan…smpai die cair dan nmpk mcm dah brown sket…pas2 tambah air, slowkan api and kacau + bagi nampak pekat sket.

Pas2 biarkan gula tu settle dalam loyang and biar gula tu sejuk. after that tuangkan bancuhan tu on the top of the sugar slowly….kukus for 45 minutes and voila! siap utk dimakan…tapi sejukkan dulu puding tu :D 

0 comments

Post a Comment