[Al Asr... A Moment]

|corat coret lagi|

Tuesday, February 16, 2010 at 12:54 AM

2nd year lagi sket nak abes… just left with 1 practical paper…. and insyaAllah, lepas nie 5th sem lak menanti…. haha

by now, almost all batch 21 pon dah balik. yup, its like a totally different environment for me… lepas nie masuk batch baru and for sure somethings somewhere will be quite different. yes, i need to accept that i’m not in batch 21 anymore… haha

talking about future… its not something that you will know. you can plan, you can work towards it… but we always forget what Allah said. we always forget about qada’ and qadar (including me). so terimalah segala2 yang terjadi dengan hati yang terbuka :)

talking about future… again, we will think about what we want to be… marriage, business plan, and so on… too many things to be listed here… haha. its good to plan certain things from now as you can have see the path that you want to walk on.

its made me remember the 1st time i was introduced to usrah. yes… i am from a religious school. but i never come up on my mind about to “discover” Islam as a Muslim should. its like putting everything you learn from Syariah, Quran & Sunnah and so many things from theories into practical.

its like the path to Heaven is clear to you, and what you need to do is just to follow it. tambah2 lagi kalau secara berjemaah, mesti lebih bersemangat untuk bekerja kan? but there is always time when you deviate from the path… semoga Allah tetapkan hati2 kita yang mengikut jalan ini hingga sampai ke syurga. kalau nak diumpamakan… ianya macam bila seseorang bagi sesuatu yang paling berharga, paling bermakna, paling menyenangkan hati bagi kita… adakah sanggup bagi kita nak tinggalkan benda tu? sudah tentu tidak kan?

macam2 dugaan akan datang… teringat kata2 seorang Akhi… nak bergerak atas landasan Islam bukan mudah, mesti ade mcm2 rintangan… jadi bersedialah dengan kesabaran dan iman yang tinggi. mungkin sekarang baru sy terase ape yang dikatakan akhi tersebut.

jadi saya selalu ingat hadis yang mengatakan Islam itu datang dalam keadaan asing dan akan pulang dalam keadaan asing. biarlah rugi di dunia… tapi janganlah kita rugi kat akhirat nanti. mmg susah nak ikut…. tapi insyaAllah x mustahil kalau kita betul2 percaya dgn janji Allah dan Rasulullah kan?

dan ingatlah… carilah keredhaan Allah dan bukan kemurkaanNya (nasihat untuk diri sendiri gak)

0 comments

Post a Comment